EFFECTS / URBAN

SPRING 2017

“EFFECTS” URBAN CONTEXT

This studio was aimed to explore how the use of different materials impact the design process and investigate the relationship between program, form and materiality while considering the limitations of structural engineering. To serve this purpose two buildings built of two different materials were to be designed on two different sites, one rural and one urban. Both buildings were to be used as ecology exhibition and research centers encompassing both private and public spaces.

The second task of the studio was to design a 10,000-sq.ft. building set by a river within an urban context. In this version, concrete was to be used as the primary material while ensuring the material harmonized with the site the project was to be located in. My design aims to serve as a pathway connecting the public to the river.

The structure forms a bridge over the threshold between the sub-divisional nature of the city and the river. As the building approaches the river side, the rooms expand in size, passage-ways become broader and the orthogonal partitioning of the building breaks in an attempt to adapt to the rivers geometry. Circulation becomes less- restricted as the corridors grow into hang-out areas and the specifically purposed rooms transition into free space. In addition, natural light is arranged to be mostly welcomed from the river side. Thus, the design accentuates the free-flowing nature of the river through both form and program.

The private sections of the building are all immersed in the rear of the building facing the city, while the public is subtly guided towards the river through the interplay of light and space. The angling-out rooftop provides visual privacy and shade to the terrace areas while further stressing a sectional expansion towards the river that enhances a dialogue between the building and the river.

previous arrow
next arrow
Slider